Hall

Innan du börjar rundvandringen ska du få en inblick i kemikaliefrågan. Ämnet är komplext och det kan vara svårt att förstå kopplingen mellan skadliga kemikalier och prylar vi använder varje dag.

Här i hallen ska du även få gå en plastskola. Vad är egentligen plast och hur känner man igen värstingarna?

Klicka på rubrikerna nedan för att komma till rummets olika delar.

Diskussionsfråga

Hur långt anser ni er ha kommit i arbetet med kemikalier?
Uppskatta genom att dra i reglaget.

Om kemikaliefrågan

Varför är kemikaliefrågan viktig och varför är barn särskilt känsliga? Här får ni träffa Arne Jamtrot som är kemist och samordnare på kemikaliecentrum på miljöförvaltningen samt Olle Söder som är professor i barnendokrinologi vid Karolinska Institutet.

Tre punkter att lägga på minnet.

1. Kemikalier kan vi få i oss via det vi stoppar i munnen, andningen och huden.
2. Hormonstörande ämnen kan påverka viktiga processer i kroppen.
3. Barn är extra känsliga för kemikalier.

Hur plast är uppbyggt

Dockor, tallrikar, golv och madrasser. Det används mycket plast på förskolor och att se över den biten är en bra början för att bli kemikaliesmarta. Men vad är plast egentligen och varför är vissa plaster sämre än andra? Kemikaliecentrums Anne Lagerqvist ger en lektion i grundläggande plastkemi.

Känn igen PVC

Hård PVC kan innehålla tungmetaller och den mjuka varianten kan innehålla skadliga mjukgörare. Anne Lagerqvist lär dig känna igen en plastsort som bör undvikas i förskolemiljön.

Känn igen polykarbonat

Även polykarbonat är en problematisk plast, särskilt i kombination med mat. Hör Anne Lagerqvist berätta om polykarbonat och hur man känner igen den.

Tre punkter att lägga på minnet

1. Plast är inte ett ämne utan många. Byggstenarna och tillsatserna ger plasten dess karaktär och egenskaper.
2. Sniffa och kläm. Mjukgjord plast som luktar stickigt, plastigt och känns fet är sannolikt PVC.
3. Undvik polykarbonat i kontakt med mat, särskilt viktigt när det gäller varm mat.
Klicka på pilen för att komma vidare
Nästa rum