Lekrum

Lekrummet på förskolan är en central plats i barnens vardag. Här kan ni göra ganska enkla insatser för att rensa bort värstingar från leksakslådor, kontorsvrår och utklädningskrokar. Många som har rensat bland leksaker har insett att barnen har fler leksaker än de behöver och att det som sorteras bort inte alltid behöver ersättas av något nytt.

Diskussionsfråga

Hur många plastsaker finns i ert lekrum?
Uppskatta genom att dra i reglaget nedan.

Kemikalier i lekrummet

Välkomna in i lekrummet. Här möter du Katarina Johansson och Maria Arwidsson från kemikaliecentrum som guidar dig genom både leksakslådan och utklädningshörnan.

Om skadliga metaller

Skadliga metaller kan finnas både i ett vackert halsband och i en gammal träanka. Hör kemikaliecentrums Tonie Wickman berätta om var mer de kan finnas och varför de bör undvikas.

Om skadliga metaller
Skadliga metaller kan förekomma i:

Om ftalater

Ftalater kommer vi att återkomma till många gånger under rundvandringen. Träffa Maria Pettersson från kemikaliecentrum som berättar om problemen med ftalater och var i förskolemiljön de kan finnas.

Om ftalater
Ftalater kan förekomma i:

Prylar att hålla koll på

Här ser du ett antal prylar som ofta finns i lekrum och är viktiga att ha koll på gällande kemikalier.
Klicka på dem och läs mer om varför.

Nästa rum