Kök och matplats

Maten ska inte bara vara nyttig och god, den bör innehålla så lite av främmande ämnen som möjligt. Barn äter mer än oss vuxna i förhållande till sin kroppsvikt. Det är en av flera anledningar till att maten bör vara så fri som möjligt från skadliga ämnen.

Diskussionsfråga

Vilka för- och nackdelar ser ni med att
använda riktigt porslin och dricksglas av glas?

Porslin och glas kan vara tungt och går lättare sönder än plast

Det skramlar mer från porslin och glas

Det är trevligare att äta på riktigt porslin än på plast

Riktiga glas är stabilare än plastglas

Kemikalier i kök och matplats

I förskolans kök guidar kemikaliecentrums personal dig bland tillbringare, konservburkar och stekpannor.

Om bisfenol A

Möt Arne Jamtrot från kemikaliecentrum som berättar om bisfenol A och varför det ämnet bör undvikas.

Om bisfenol A
Bisfenol A kan förekomma i:

Högfluorerade ämnen

Högfluorerade ämnen gör ytan så glatt att smuts och vatten har svårt att ta fäste. Men de har dessvärre många negativa egenskaper också. Hör Maria Petterson berätta.

Om högfluorerade ämnen
Högfluorerade ämnen kan förekomma i:

Prylar att hålla koll på

Här ser du ett antal prylar som ofta finns i kök och matplatser och är viktiga att ha koll på gällande kemikalier.
Klicka på dem och läs mer om varför.

Nästa rum